W sklepach jest mnóstwo różnych gotowych sosów w słoikach, a także w postaci proszku. Ja nie lubię takich kupnych, a zwłaszcza tych w proszku. Jeśli też stawiacie na własnej roboty sosy, ten post jest właśnie dla was. Dziś przygotowałam dla was przepis na domowy sos do spaghetti :)
Składniki:
- 1 papryka
- 30 dag pieczarek
- 40-50 dag mięsa mielonego
- 0,5 litra wody
- majeranek
- bazylia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki pokrój w paseczki. Paprykę pokrój w kostkę. Pieczarki podsmaż na patelni z masełkiem. Po chwili dodaj paprykę. Smaż kilka minut. Podsmażone pieczarki i paprykę wrzuć do garnka z wodą. Na patelni podsmaż mięso, przypraw je solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już usmażone wrzuć je do garnka z pozostałymi składnikami. Gotuj około 20-30 minut. Na koniec zatrzep mąką z wodą ( ok. 20 ml wody + 3-4 łyżki mąki- zależy jaką gęstość sosu lubicie).
Smacznego :)
Aneta

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz